Mitt barn blir aldrig mätt och känns hungrigt hela tiden…mina bröst känns tomma och det kommer knappt någonting när jag pumpar…jag dricker vätska och äter massa mat för att öka mjölk mängden men jag märker ingen skillnad…

Dessa känslor och problem är något som jag hör väldigt ofta hos ammande så tanken är att vi ska reda ut några av dessa påståenden i detta inlägg.

Mitt barn blir aldrig mätt och känns hungrigt hela tiden.

Detta påstående kan vara sant men också så kan det endast vara en känsla för barnet gråter ofta och kanske ”krånglar” vid bröstet. OM det är sant finns det flera orsaker till VARFÖR det är så och det finns även MÅNGA lösningar.

Ett nyfött barn vill ha närhet och äta i princip hela tiden. Det är helt normalt, speciellt de 3 första månaderna. Många mammor (inklusive mig själv) kan vittna om att det enda dem gjorde i början var att amma. Detta beror dels på att barnet har varit i magen och fått all närhet och värme den kunnat drömma om och när den väl är ute börjar barnets liv anpassas, men långsamt framåt.

För att kontrollera om man har ett faktiskt problem med amningen eller om det endast är en känsla kan man gå efter om barnet går upp i vikt som den ska och även kissar & bajsar normalt, gör barnet det, försök släppa din oro och lita på din magkänsla att det du gör är rätt! Skulle det däremot vara så att barnet inte går upp som det ska eller kissar/bajsar väldigt sällan listar jag några av problemen det kan bero på.

Det kan bero på;
– fel tag
– fel ställning/vinkel på ställningen
– kort tungband som inte är upptäckt än
– att man fysiologiskt har liten mjölkmängd (sällsynt)
– att barnet är i en tillväxtfas och gör beställning på mjölken för att öka den.
– det skulle till och med kunna vara så att det inte är ”fel” på varken dig eller din bröstmjölk utan att ditt barn har ont i t ex. nacken från förlossningen och hade behövt gå till en kiropraktor, (ja spädbarn kan bli behandlade hos en kiropraktor, värt att googla på!)

Oavsett problem är det viktigt att försöka hitta lösningen och många gånger behöver man stöd och hjälp i detta. Stöd finns att hitta hos BVC, Amningshjälpens hjälpmammor och även vissa doulor kan ge ett väldigt bra amningsstöd.

Mina bröst känns tomma och det kommer knappt någonting när jag pumpar.

Att brösten känns tomma betyder inte att dem är tomma, närmare bestämt är mjölkmängden precis i den mängd som ditt barn vill ha den och jag råder dig att släppa din oro. I början av en amningsresa kan brösten vara jättespända och hårda och det är för att mjölken har inte hunnit reglera sig efter barnets behov men efter ca 6-12 veckor har mjölken hunnit reglerat sig och brösten kan upplevas tomma, men detta är helt normalt och bara ett gott tecken på att din kropps och barns kommunikation fungerar!

Och om det inte kommer mycket när du pumpar betyder det inte heller att du har liten mängd, allt handlar om hur barnet får ut mjölken och hur pumpen får ut mjölken. Barnet använder tungan och käken för att pressa ut mjölken tillsammans med hormonet oxytocin som både barn och mamma ger ifrån sig tack vare närkontakten vid amningen och en pump använder sig av vakuum och ”drar/trycker ut” mjölken och oxytocinpåslaget behöver inte ens vara ”påslaget” då det till och med kan göra ont att pumpa.

Så för att sammanfatta – du kan ha precis rätt mängd mjölk trotts att du får ut lite i bröstpumpen. Det är tack vare barnets teknik vid amningen och tack vare ”lugn&ro”-hormonet oxytocin som barnet får ut rätt mängd. Platta bröst betyder inte lite mjölk, utan en reglerad mjölkproduktion!

Jag dricker vätska och massa mat för att öka mjölk mängden men jag märker ingen skillnad.

Mat och dryck har med amningen att göra på ett sätt men på ett sätt inte. Självklart behöver vi mat för att producera mjölk men när vi är mätta får man ett oxytocin påslag som i sin tur ger ett prolaktin påslag som i sin tur producerar mjölken men vi kan även äta och dricka utan att mjölken ökas – eftersom det mesta beror på barnet själv. Är barnet vid bröstet hud mot hud och gör beställning ökar mjölkmängden och vill man öka mängden ännu mer ska man låta barnet ligga vid bröstet ofta.

Det viktigaste för att öka mjölkmängden är ett oxytocin påslag viktigt samt amma ofta och gärna på natten för då är hormonet prolaktin är som högst (som hjälper utdrivning av mjölken). För att öka oxytocinet i kroppen behöver du lugn och ro runt omkring dig. Massage är jättebra för oxytocinet och närhet överlag.

Vill såklart ändå understryka att extra vätska behövs när man ammar, annars kan man själv bli uttorkad och svag!

Sammanfattningsvis då!

Jo, amma massa, gärna hud mot hud (bära i sjal eller sele kan underlätta massa), ha det lugnt runt omkring dig (eller i alla fall inga stressfaktorer runt dig), var själv mätt (mest för att det är jobbigt att amma och vara hungrig samtidigt) och be om hjälp om du upplever problem som du själv inte känner att du kan lösa, det är okej <3

Listar bra hemsidor för stöd och otroligt bra fakta:
Amningshjalpen.se – som även har en FB sida där man ställa frågor.

Babybaby.se – mycket om tag, olika amningsställningar och nyttan att bära nära vilket gynnar amningen.

Asabeas blogg – barnmorska som bloggar om bl. a amning.

Lycka till! <3